Ραδιοφωνικός σταθμός
Γιορτές, ΕκδηλώσειςΕκδόσεις,Παρουσιάσεις

Η μετανεωτερική εποχή μας : εικονικός πολιτισμός, ταυτότητα, θρησκευτικότητα

“Η μετανεωτερική εποχή μας : εικονικός πολιτισμός, ταυτότητα, θρησκευτικότητα”

Στα πλαίσια της ‘Εκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου της Ι.Μ. Κερκύρας σε συνεργασία με τις εκδόσεις “ΕΝ ΠΛΩ”, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Μαρτίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα : “ Η μετανεωτερική εποχή μας : εικονικός πολιτισμός, ταυτότητα, θρησκευτικότητα ”, με αφορμή το βιβλίο του κ. Νίκου Παπαδημητρίου, καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο:“ΈNA MEΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟ REQUIEM-θέματα ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, τέχνης και πολιτικής” (εκδόσεις Gutenberg).

Για το θέμα συζήτησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, καθώς και οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία και Γιώργος.

Στην συζήτηση υποστηρίχθηκε ότι μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα η Ευρώπη περνά κρίση, από το ότι έχει αφεθεί στην στατικότητα του χρόνου, όπως και ο πολιτισμός μας γενικότερα, από το γεγονός ότι έχουμε χάσει την κοινωνικότητά μας, έχουμε πάψει να χαμογελάμε και να μοιραζόμαστε πράγματα. Ουσιαστικά σήμερα μας έχει “καταπιεί” η εικονική πραγματικότητα, μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντάς μας παθητικούς δέκτες.

Δυστυχώς έχουμε φθάσει στο σημείο ακόμα και στην διασκέδασή μας, η ευχαρίστηση να έχει μετατραπεί σε παθητική και όχι δυναμική. Ο δημιουργικός αυθορμητισμός των ανθρώπων έχει περιοριστεί στο κλίμα των καιρών μας. Γι’αυτό τον λόγο χρειάζεται μια επαναπροσέγγιση όλων αυτών των θέσεων, μέσα από συλλογικότητές όπως επί παραδείγματι, από την Εκκλησία, με τις ενορίες Της, από το πανεπιστήμιο, ακόμη και από την πολιτική που θα εμπνέει όμως και δεν θα είναι απλώς διαχειριστική. Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να είναι διαχειρίσιμος, εντούτοις με την ενότητα και την αισιοδοξία θα προχωρήσει μπροστά, αντιμετωπίζοντας οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Η έκθεση βιβλίου λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.

 

Ετικέτες

WebTeam

Ομάδα ανάπτυξης web, ψηφιακού προφίλ και πολυμέσων Ι.Μ. Κέρκυρας. Live Streaming & Podcasting | Επικοινωνία web@imcorfu.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close