Ραδιοφωνικός σταθμός
Δελτία τύπου

Κερκύρας Νεκτάριος: “Πολλοί σήμερα ενοχλούνται από την πίστη στον Χριστό”

Κερκύρας Νεκτάριος: “Πολλοί σήμερα ενοχλούνται από την πίστη στον Χριστό”

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα στην ατμόσφαιρα της πανεφρόσυνης εβδομάδας, κατά την οποία άπαντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βιώνουν το φως της Αναστάσεως του Κυρίου μας, η τοπική Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης εόρτασε πανηγυρικά και λαμπρά την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νέου, του εν Σέρραις αθλήσαντος κατά το έτος 1808, ο οποίος ως άγγελος σκεπάζει και ευλογεί την πόλη των Σερρών.

Η μαρτυρική και μεγαλώνυμος πόλη των Σερρών χαίρει και πανηγυρίζει, σήμερα Κυριακή του Θωμά, το βλάστημα της μαρτυρικής γης της Ηπείρου και ευωδέστατο άνθος του Αγιωνύμου Όρους Άθω, Άγιο Νεομάρτυρα Νικήτα, που αγίασε με το αίμα του την πόλη των Σερρών, στον περίλαμπρο Ναό που ύψωσαν οι πιστοί για να λατρεύουν τον Θεό και να τιμούν τον άγιο προστάτη και συμπολιούχο τους.

Του αρχιερατικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος προεξήρχε και της λαμπρής πολυαρχιερατικής θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτας κ. Θεολόγου.

Επίσης, στην πνευματική και ευχαριστιακή σύναξη έλαβαν μέρος Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της Ι. Μητροπόλεως, ανάμεσα στους οποίους και οι εορτάζοντες Αρχιμ. π. Νικήτας Χαλέμης, Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως και Πρωτ. π. Θωμάς Τσιάγγας, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος.

Ο ευσεβής Σερραϊκός λαός υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα για να συμμετέχει της ευχαριστιακής Συνάξεως, να προσκυνήσει την Ιερή του Εικόνα και το Ιερό του Λείψανο που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός, καθώς ευλογεί και αγιάζει την πόλη που μαρτύρησε ο Νεομάρτυρας και τους κατοίκους της.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, έναν λόγο ευθύβολο, ουσιαστικό, αφυπνιστικό και προφητικό, αναφερόμενος στην Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα Ιησού Χριστού και στο ανέσπερο Φως Του, το οποίο σκορπά την ελπίδα, αφού όπως είπε η πίστη στην Ανάστασή Του, είναι η ελπίδα και η απαντοχή στη ζωή όλων.

“Ο Σταυρικός θάνατος του Κυρίου μας ήταν η απολύτρωση της ανθρωπότητας, ήταν η υπέρβαση του θανάτου, διότι διά του θανάτου Εχάρισε όχι μόνο την παρούσα ζωή εις την ποιότητα της, αλλά κυρίως τη ζωή της αιωνιότητας, υπερβαίνοντας τον έσχατο εχθρό του ανθρώπου, τον θάνατο” είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε την ομιλία του με επίκεντρο τον εορτασμό του Νεομάρτυρα του Νικήτα.

“Το αίμα του Νεομάρτυρα επότισε τούτη την ευλογημένη γη των Σερρών, αφού πρώτα ομολόγησε και διεκήρυξε τον Αναστάντα εκ νεκρών Ιησού Χριστό, σε μια δύσκολη και σκοτεινή εποχή. Και εμείς σήμερα συγκεντρωνόμαστε γύρω από το Μαρτύριό του, όχι μόνο για να τον τιμήσουμε αλλά κυρίως να διδαχθούμε, διότι στην εποχή μας ο ορθός λόγος σαρώνει την πνευματικότητα μας. Το σαράκι του ορθολογισμού και του υλισμού, είναι εκείνο με το οποίο αφομοιώθηκε το ορθόδοξο πνεύμα, είναι εκείνο το οποίο παρέσυρε τον καθένα από εμάς στη δίνη αυτού του κόσμου, μέσα στην οποία και ζούμε όλοι μας. Ο Άγιος Νικήτας αντέταξε τη ζωή του και ομολόγησε τον Χριστό, χωρίς να επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα” είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε ο Δεσπότης: “Σήμερα οι Άγιοι μας είναι τα σημάδια στη ζωή μας για να προχωρήσουμε μπροστά. Τότε οι κρατούντες με τον μαρτυρικό θάνατο του Νεομάρτυρα νόμισαν ότι τελείωσαν με το πρόσωπό του, αλλά δεν ήξεραν ότι το Μαρτύριο του θα θέριευε την Εκκλησία και την πίστη των ανθρώπων. Σήμερα είναι πολλοί αυτοί που μιλούν και φέρουν κατά της Εκκλησίας. Όσο όμως πολεμούν την Εκκλησία, τόσο αυτή γιγαντώνεται. Η Εκκλησία γεννήθηκε μέσα στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, ανδρώθηκε μέσα στις κατακόμβες και στα Μαρτύρια και πληγώθηκε στα βασιλικά ανάκτορα!”.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών κ. Θεολόγος προ της απολυσεως τόνισε ότι οι άγιοι Νεομάρτυρες προετοίμασαν την παλιγγενεσία του έθνου μας, μέσα από το μαρτύριο τους και τη θυσία τους, ως πνευματικοί πρόδρομοι και ευχαρίστησε οφειλετικώς τους Σεβ. Αρχιε­ρείς για την όλως τιμητική και λαμπρή παρουσία τους στις εφετινές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικήτα.

Εξέφρασε εκ μέσης καρδίας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τις Αρχές της πόλεως και του Νομού και τον φιλάγιο λαό για την πάνδημη συμμετοχή τους στις εορταστικές ακολουθί­ες προς τιμήν του συμπολιούχου των Σερρών.

Τέλος, ευχήθηκε ο Άγιος Νικήτας να χαρίζει νίκες στην πατρίδα μας, στον πνευματικό μας αγώνα και στην πορεία μας για να συναντηθούμε με τον Χριστό.

Ανάμεσα τους, παρέστησαν, ο Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι Βουλευτές κ. Κώστας Καραμανλής και κα. Φωτεινή Αραμπατζή, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αραμπατζής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α.

Ετικέτες

WebTeam

Ομάδα ανάπτυξης web, ψηφιακού προφίλ και πολυμέσων Ι.Μ. Κέρκυρας. Live Streaming & Podcasting | Επικοινωνία web@imcorfu.gr

Σχετικά άρθρα

Close