Ραδιοφωνικός σταθμός
Δελτία τύπου

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κέρκυρα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2020 οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το Πρωτοκύριακο, για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διέσωσε το νησί από την πανώλη το 1673. Οι εκδηλώσεις φέτος γίνονται στα πλαίσια που ορίζουν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος επισκέφθηκε την Κέρκυρα για να προσκυνήσει τον Άγιο, ενώ το πρωί της Κυριακής 1η Νοεμβρίου θα λειτουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Αναπλάδων στη Λευκίμμη.

Προσφωνώντας τον κ. Θεόκλητο ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε ότι παρά την λιτότητα του εορτασμού, την παρουσία του επιτρεπόμενου αριθμού πιστών από τα μέτρα, η Κέρκυρα εξακολουθεί να τιμά τον Άγιο Σπυρίδωνα. Μπορεί να ζούμε σε μία εποχή έκπτωσης της πίστης, ωστόσο ο Άγιος Σπυρίδων είναι η καταφυγή μας. Σ’  αυτόν προστρέχουν οι πιστοί και αποδίδουν την τιμή στην άκτιστη χάρη του Θεού η οποία αγίασε και το σώμα και την ψυχή του Αγίου Σπυρίδωνος.  Και είναι ευλογημένη η συγκυρία στην οποία γιορτάζουμε την απαλλαγή του νησιού από την πανώλη, παλαιά λοιμώδη ασθένεια, χάρις στον Άγιο. Μας δείχνει η Εκκλησία ότι δεν αρκεί η επιστήμη και η γνώση. Χρειάζεται η εμπιστοσύνη στον Θεό και το θέλημά Του. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βρεσθένης για την παρουσία και το προσκύνημά του και ευχήθηκε σε άλλους γρήγορη απαλλαγή από την νόσο, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα της πολιτείας.

Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος τόνισε ότι όλη αυτή την περίοδο η Εκκλησία υπομένει τις φωνές εκείνων των αρνητών που αμφιβάλλουν και δηλητηριάζουν τον λαό μας με επιθέσεις εναντίον της θείας κοινωνίας και της  πίστης. Όμως η Εκκλησία δεν παύει να τους θεωρεί παιδιά της και να τους συγχωρεί και να προσεύχεται γι’ αυτούς. Επικαλέστηκε μάλιστα έναν λόγο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου: « Όταν πολεμάς την Εκκλησία είναι σα να χτυπάς ένα καρφί στον τοίχο. Όσο πιο πολύ το χτυπάς, τόσο αυτό σταθεροποιείται και στέκεται στον τοίχο χωρίς να μπορεί κανείς να το βγάλει! Επεσήμανε ότι η χάρη και οι πρεσβείες του Αγίου σώζουν τον τόπο και μαρτυρούν ότι η πίστη ενισχύει σε δύσκολους καιρούς τους ανθρώπους, όπως είναι και οι σημερινοί, αρκεί να υπάρχει μαχητικότητα και ισορροπία ανάμεσα στα όσα οφείλουμε από τους νόμους να τηρούμε και στην εμπιστοσύνη μας στο Θεό και το θέλημά Του. Ευχήθηκε, αφού εξήρε την σθεναρή στάση του Μητροπολίτου Κερκύρας στην περίοδο της πανδημίας, να απαλλαγούμε και πάλι με την βοήθεια του Αγίου από την ασθένεια και να εορτάσουμε ξανά με τον ωραίο, ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο ο κερκυραϊκός λαός γνωρίζει, τον Άγιο!

Το πρωί της Κυριακής 1η Νοεμβρίου θα γίνει η θεία λειτουργία και στις 11 εντός του Ιερού Ναού, θα λιτανευθεί το ιερό σκήνωμα του Αγίου.

Εμφάνισε περισσότερα

WebTeam

Ομάδα ανάπτυξης web, ψηφιακού προφίλ και πολυμέσων Ι.Μ. Κέρκυρας. Live Streaming & Podcasting | Επικοινωνία sms@1sm.gr

Σχετικά άρθρα

X