Ραδιοφωνικός σταθμός
Κηρύγματα

Ο Χριστός καταδικάζει την έπαρση.

Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Χριστός καταδικάζει την έπαρση”.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Υ.Θ. Οδηγήτριας, στο χωριό Γαστούρι.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, υπογραμμίζοντας τρία σημεία. Πρώτον, ο Χριστός καταδικάζει την έπαρση και την αλαζονεία του ανθρώπου, ο οποίος πιστεύει ότι είναι παντογνώστης, αρκούμενος στις δικές του δυνάμεις, παραμερίζοντας ταυτοχρόνως τον Θεό από την ζωή του. Δεύτερον, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ό τι είναι φτωχός, αυτό όμως επ’ουδενί λόγω δεν συνεπάγεται ότι κοινωνεί αγαπητικά με τον Χριστό. Υπολείπεται και πάλι σε κάτι.

Και αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στον πλούτο, αλλά στον χαρακτήρα, στην σκέψη, στην κακία. Εαν επιχειρήσει κανείς να κάνει την αυτοκριτική του, θα εντοπίσει και τα πλεονεκτήματά του αλλά και τα μειονεκτήματά του, που τον καθιστούν ξένο σώμα τόσο της οικογενείας του, όσο και του κοινωνικού συνόλου.

Και τρίτον, εκείνος ο άνθρωπος που έχει λατρέψει τα υλικά αγαθά, έρχεται εις επίγνωσην όταν αντιμετωπίσει μια σοβαρή ασθένεια. Εκεί υπό τον φόβο του εκμηδενισμού του ως ύπαρξης, αναθεωρεί το αξιακό πρότυπο που είχε προηγουμένος και αναγνωρίζει την ματαιότητα της θήρευσης της ευδαιμονίαςκαι των υλικών αγαθών και παράλληλα εκτιμά την σπουδαιότητα της πνευματικής ζωής, του αγώνα δηλαδή για την οντολογική ολοκλήρωση του ανθρώπου, που δεν είναι άλλη από την ένωση με τον Τριαδικό Θεό.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας προέτρεψε τους πιστούς να υψώσουν την καρδιά και τον νου τους προς τον Ιησού Χριστό, αγωνιζόμενοι στον κόσμο αυτό για την πραγμάτωση του Θείου θελήματος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Παναγιώτη Χειμώνα, τελειόφοιτο του τμήματος Μουσικών σπουδών, του Ιονίου Πανεπιστημίου και καθηγητή Βυζαντινής μουσικής.

Εν συνεχεία ο Εφημέριος του Ι.Ν. Υ.Θ. Οδηγήτριας Πρωτ. Διονύσιος Κοντός αφού ευχαρίστησε τον κ. Νεκτάριο, ευχήθηκε ο Θεός να τον χαριτώνει και να συνεχίσει να οδηγεί τον λαό της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων στην σωτηρία.

Ακολούθως η Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια» παιάνισε προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου επι τη συμπληρώσει 15 ετών ποιμαντορίας του.
Ακόμη το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής ανακήρυξε τον κ. Νεκτάριο επίτιμο μέλος.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας, για αυτήν την μεγάλη τιμή που έκανε στο πρόσωπό του η Φιλαρμονική, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ευαισθησία και τα λεπτά αισθήματα που διακρίνουν τους ανθρώπου που ασχολούνται με την μουσική και καλλιεργούν το τάλαντο που τους έχει χαρίσει ο Δωρεοδότης Χριστός.

 

Ετικέτες

WebTeam

Ομάδα ανάπτυξης web, ψηφιακού προφίλ και πολυμέσων Ι.Μ. Κέρκυρας. Live Streaming & Podcasting | Επικοινωνία web@imcorfu.gr

Σχετικά άρθρα

Close