Ραδιοφωνικός σταθμός
Δελτία τύπουΚοινωνικά θέματα

Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Κερκύρας στο συνέδριο Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού

Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Κερκύρας στο συνέδριο Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού

Το πρωί της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου 2018 ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού, το οποίο οργανώνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου και της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου :

“ Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μακαριώτατε,

Η τοπική μας Εκκλησία συμμετέχει με ιδιαιτέρα χαρά στην ωραία έμπνευση του Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων κ. Θεοδώρου Γαλιατσάτου να διοργανώσει συνέδριο αποδήμου επτανησιακού ελληνισμού στην Κέρκυρα δίνοντας την ευκαιρία και στον λαό μας, αλλά και ιδιαιτέρως στους νεότερους να κατανοήσουν και να γνωρίσουν μια πτυχή της προόδου των ανθρώπων που μπορεί να έφυγαν από τον τόπο τους για διαφόρους λόγους αλλά έδειξαν σε όποια χώρα και αν βρέθηκαν τι σημαίνει να είναι κάποιος Έλληνας, δηλαδή «το άριστον εκείνο, Ελληνικός— ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν», όπως αναφέρει και ο Καβάφης.

Δεν είναι ευχάριστο όταν κάποιος φεύγει από την πατρίδα του. Ο απόδημος έλληνας όμως έχει αποδείξει ότι δεν είναι μόνο ο τόπος που τον κάνει να αισθάνεται ότι έχει πατρίδα. Είναι κυρίως ο τρόπος, το ήθος, οι αξίες, οι παραδόσεις, το φιλοπρόοδον, η αριστεία, η δίψα για καταξίωση, ο ελεύθερος νούς. Βάση για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η πίστη στον Θεό. Των Ελλήνων οι κοινότητες στο εξωτερικό συγκροτούνται γύρω από την Ενορία, τον Ναό, τα πρόσωπα, την αυθεντικότητα της παραδόσεως. Μπορεί να έχουν φύγει από τον τόπο τους, αλλά στην καινούργια γη που κατοικούν φέρουν μαζί τους την νοσταλγία αλλά και τον τρόπο της Ελλάδος.

Γνωρίζουμε ότι απανταχού της γης επτανήσιοι Έλληνες δεν λησμονούν τους Αγίους της ιδιαιτέρας πατρίδας των, χτίζουν Ναούς στο όνομά τους, γιορτάζουν την μνήμη τους, δίνουν στα παιδιά τους και τα στα εγγόνια τους τα ονόματα των αγίων και δεν λησμονούν ότι η πατροπαράδοτη πίστη τούς κρατά και Έλληνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι έφυγαν από την πατρίδα πάλεψαν πολύ και πέτυχαν κατά άνθρωπον. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι και πιστεύουν στον Θεό και αγαπούν, κάποτε πιο έντονα και με περισσότερο πάθος, την Ελλάδα. Γι’ αυτό κι εμείς τους χαιρόμαστε και τους καμαρώνουμε. Θυμούνται και προσφέρουν όπου και αν βρίσκονται, ό,τι μπορούν στην γη της καταγωγής τους.

Είναι τιμή για μας ότι σήμερα σ’ αυτό το συνέδριο εσείς εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας είστε παρών και κηρύσσετε την έναρξή του. Ως πρόεδρος όλων των Ελλήνων δείχνετε ότι το Έθνος μας δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού κράτους, αλλά τιμά και όσους και είναι και αισθάνονται Έλληνες απανταχού της γης.

Είναι τιμή μας σήμερα σ΄ αυτό το συνέδριο Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιε, να είστε παρών και να φέρνετε μαζί σας την εικόνα και το πρότυπο του αυθεντικού επτανήσιου Έλληνα.

Εσείς συνδυάσατε άκρως επιτυχημένα τόσο την Δύση όσο και την Ανατολή στο πρόσωπό σας. Διαπρέψατε στην επιστήμη, την γνώση, την αφομοίωση των αρχών του δυτικού πολιτισμού που στοχεύουν στο σεβασμό του ανθρώπου, την πολυφωνία και τον διάλογο, αλλά και δώσατε την ζωή σας για το συνάνθρωπο δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη που η πίστη και ο Θεός μας διδάσκουν και την ίδια στιγμή έναν σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο που δεν περιορίζεται στην κάλυψη των υλικών αναγκών του μόνο αλλά διδάσκει την οδό της σωτηρίας και της ευρέσεως νοήματος για την σύνολη ανθρώπινη ύπαρξη τόσο για την παρούσα όσο και για την αιώνιο ζωή.

Ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και υποδεχόμαστε κι εμείς με χαρά και εγκαρδιότητα τους επτανήσιους Έλληνες από όπου κι αν προέρχονται ”.

 

Ετικέτες

WebTeam

Ομάδα ανάπτυξης web, ψηφιακού προφίλ και πολυμέσων Ι.Μ. Κέρκυρας. Live Streaming & Podcasting | Επικοινωνία web@imcorfu.gr

Σχετικά άρθρα

Close