Ραδιοφωνικός σταθμός

Συνεργαζόμενοι φορείς

Συνεργαζόμενοι φορείςΣυνεργαζόμενοι φορείς

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΧΡ. ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΄ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ΄, ΑΠΟ ΤΟ 1932 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 

Του Πρωτοπρ. Αθανασίου Κοκκινόπουλου, Προέδρου της Αδελφότητος

Η Αδελφότητα ιδρύθηκε την 14η Σεπτεμβρίου 1932 με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Θεολόγο Καθηγητή Δημήτριο Καλλονά που ήταν από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως του Σωματείου μαζί με μια ομάδα θρησκευομένων Κερκυραίων που κάτω από τη σκέπη του Μητροπολιτικού Ναού μαζεύτηκαν λίγοι ζηλωτές χριστιανοί, απ΄ όλα τα κοινωνικά στρώματα της Πόλεως με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν τις πνευματικές και υλικές δυνάμεις τους στην εξυπηρέτηση του πλησίον..

Μοναδική φιλοδοξία των ολίγων αυτών σκαπανέων της χριστιανικής ιδέας ήταν να πολεμήσουν παρά το πλευρό της Εκκλησίας για τη συντριβή του πανισχύρου και πολυμήχανου εχθρού ΄΄ του κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου΄΄, του Διαβόλου. Γιατί και τότε όπως και σήμερα, ο αρχιστράτηγος του κακού χρησιμοποιώντας χίλια δυό μέσα, εξαγόραζε αθώες ψυχές συμπολιτών, εβίαζε το ποίμνιο του Ιησού και εστρατολογούσε γενιτσάρους για να συντρίψη την Ορθοδοξία. Ανάγκη λοιπόν να οργανωθούν οι Κερκυραίοι Χριστιανοί, για να μπορέσουν να υπερασπίσουν με κάθε θυσία την πίστη, την πολύτιμη αυτή κληρονομιά των πατέρων τους. Γι αυτό το Σεπτέμβριο του 1932 με τις ευλογίες της Εκκλησίας ιδρύουν το πρώτο στην Κέρκυρα Χριστιανικό Σωματείο έχοντες έμβλημα και σημαία τους τον Απολυτρωτικό Σταυρό του Χριστού.

Στη μικρή αυτή ομάδα ύστερα από λίγο προστέθηκαν και άλλοι συμπολίτες με αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο η δράσις της Αδελφότητος να είναι αρκετά ικανοποιητική. Μέχρι τον πόλεμος του 1940 η αδελφότητα πραγματοποιούσε το Θεάρεστο έργο της ο δε αριθμός των μελών της σύμφωνα με διαφόρους σκόρπιους καταλόγους του αρχείου ξεπερνούσε τις πέντε χιλιάδες. Εκπρόσωποι του Κράτους και τις Εκκλησίας σε επίσημες συγκεντρώσεις και από επίσημα βήματα μιλούσαν με ενθουσιασμό για την μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα της Απολυτρώσεως. Ως γνωστόν η αδελφότητα μας ιδρύθηκε Σύμφωνα με το καταστατικό σκοπός και έργο τους ήταν 1] Η διάδοση του Θείου Λόγου, με κηρύγματα και ομιλίες στους Ναούς και σε διάφορες αίθουσες, 2] Η καταπολέμηση των αιρέσεων, με σχετικές ομιλίες και την έκδοση του υπάρχοντος μέχρι σήμερα περιοδικού ΄΄ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ΄΄ 3] Το φιλανθρωπικό έργο και η συμπαράσταση στη δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας, 4] Ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδρομές και 5] Η έκδοση βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου.

Αναλυτικά της αποστολής του χριστιανικού αυτού Σωματείου

Α] Η διάδοσις του θείου Λόγου. Την εποχή εκείνη το κήρυγμα στους Ναούς σπάνιζε. Γι αυτό ένα εκλεκτό συνεργείο από δοκίμους χειριστές του Θείου λόγου εδίδασκε σ΄ όλους τους ναούς της πόλεως και των προαστείων τις Ευαγγελικές αλήθειες. Στο μοναστήρι της Πλατυτέρας ομιλούσε ο αείμνηστος Δικηγόρος Ανδρέας Καρύδης σε πυκνότατο ακροατήριο και στην απουσία του τον αναπληρούσε ο πρύτανης του Κερκυραϊκού μοναχισμού Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μεταλληνός. Στην Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου ομιλούσε ο Σπύρος Λαβράνος, στην Παναγία των Ξένων ο καθηγητής Β. Σκουτέρης. Στον Άγιο Ιωάννη Πόλεως οι καθηγηταί Δημ. Καλλονάς, Ιωάννης Σουρβίνος, Σπύρος Γραμματικός και Σάββας Μαρτζούκος. Στον Άγιο Ανδρέα Μανδουκίου ο μακαριστός Παπα – Κουρτελέσης κ.α. καθώς επίσης οι Θεολόγοι Κ. Φαγογένης, Γ. Δημογιάννης.

Β] Δεύτερο επίτευγμα της Αδελφότητος ήταν η καθιέρωσις εσπερινών κηρυγμάτων ηθικοθρησκευτικού περιεχομένου με ομιλητάς τους προαναφερομένους και τους Το σωματείο όμως δεν είχε τα μέσα να δημιουργήση ειδική αίθουσα κηρυγμάτων, γιατί οι πλούσιοι Κερκυραίοι ενώ χειροκροτούσαν τη δράσι της Απολυτρώσεως, τις οικονομίες τους και τα σπίτια τους τα άφηναν σε άλλα ιδρύματα, που δεν είχαν και τόση την ανάγκη τους. Την έλλειψι αυτή της αιθούσης την εκάλυψε από την πρώτη στιγμή ο Ναός του Αγίου Ιωάννου της Πόλεως. Όλα τα συμβούλια του Ναού χωρίς ποτέ να λογαριάζουν έξοδα και φθορές παραχωρούσαν τον Ναό στην Αδελφότητα, η οποία μέχρι σήμερα συνεχίζει τις δράσεις της

Γ) Τρίτο επίτευγμα της Αδελφότητος αμέσως με τη σύστασή της το έτος 1932 ήταν η έκδοση περιοδικού με το τίτλο ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ. Το περιοδικό το ξεκίνησε το τότε Διοικητικό Συμβούλιο με κηρύγματα ηθικοθρησκευτικού περιεχομένου, και στη συνέχεια το εμπλούτισαν με κατήχηση και με μια σελίδα αντιαιρετική.

Δ] Επίτευγμα η Φιλανθρωπία. Καθημερινά η Αδελφότητα από την ημέρα της ιδρύσεως της και μέχρι σήμερα στέκεται κοντά στον ανθρώπινο πόνο και την δυστυχία, με χρηματικά βοηθήματα, με τρόφιμα, με φάρμακα, με ρούχα, με εισιτήρια με κάθε λογής αναγκαία για τους αδελφούς μας αναξιοπαθούντες. Φοιτητές και μαθητές τυγχάνουν της αρωγής μας και της πλούσια αγάπης μας. Επίσης βοηθήματα σε άπορες οικογένειες κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ε) Επίτευγμα της Αδελφότητος ήταν οργάνωση εκδρομών για τα μέλη και όχι μόνο. Οι εκδρομές αυτές έχουν ως σκοπό την σύσφιξη των μελών της Αδελφότητος σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία και την περιπλάνηση σε χριστιανικά και άλλα μνημεία τόσο της πατρίδας μας όσο και του εξωτερικού, με μορφή ημερήσιας ή πολυήμερης εκδρομής

Ο πόλεμος του 1940 και οι μετέπειτα εξελίξεις έγινε αφορμή να αδρανοποιηθεί η Αδελφότητα. Με μόνες δραστηριότητες την διάδοση του Θείου Λόγου, με κηρύγματα και ομιλίες στους Ναούς και σε διάφορες αίθουσες, και περιστασιακά την έκδοση του περιοδικού .

Το έτος 1954 μια συντροφιά ανθρώπων της Εκκλησίας με πρωτοβουλία του τότε Πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνος Κ. Σκαφιδά σε συνάντηση τους στον Ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Πόλεως πήραν την απόφαση της ενεργοποίησης της Αδελφότητος. Την τακτοποίηση όλων των νομικών θεμάτων που ανέκυψαν, ανάλαβε ο δικηγόρος Σπυρίδων Καρύδης. Πρόεδρος ανέλαβε ο Θεολόγος Καθηγητής Κωνσταντίνος Φαγογένης και μέλη του Συμβουλίου ο Ιερεύς Αλέξανδρος Πουλημάς εφημέριος του Αγίου Ιωάννου Πόλεως, Ο Αριστοτέλης Γκίνης επαγγελματίας, ο Αλέξανδρος Πετσάλης Δικηγόρος, ο Ιωάννης Τσιλιμπάρης Διδάσκαλος, ο Σπυρίδων Τσαγκαράκης Υγειονομικός Υπάλληλος, ο Σπυρίδων Σκαφιδας Θεολόγος και ο Σπυρίδων Καρύδης Δικηγόρος. Τα επόμενα 4 χρόνια εξελέγη Πρόεδρος ο Συνταξιούχος Γυμνασιάρχης Γεώργιος Σουρβίνος μέχρι το θάνατό του το 1967 και συνέχισαν ασύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου που έργο τους ήταν 1] Η διάδοση του Θείου Λόγου, με κηρύγματα και ομιλίες στους Ναούς και σε διάφορες αίθουσες, 2] Η καταπολέμηση των αιρέσεων, με σχετικές ομιλίες και την έκδοση του υπάρχοντος μέχρι σήμερα περιοδικού ΄΄ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ΄΄ 3] Το φιλανθρωπικό έργο και η συμπαράσταση στη δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας, 4] Ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδρομές και 5] Η έκδοση βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου..

Μετά το θάνατο του Συνταξιούχου Γυμνασιάρχη Γεωργίου Σουρβίνου το έτος 1967 διεδέχθη στην Προεδρία της Αδελφότητος ο αείμνηστος Πρωτοπρ. Ιωάννης Σκιαδόπουλος μέχρι 25 Δεκεμβρίου 2004 ημέρα του θανάτου του, [ χωρίς να υπάρχουν στοιχεία αρχαιρεσιών και ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων από 1967 – 2004] ο οποίος συνέχισε το έργο των προκατόχων του με νέους συνεργάτες και τους Θεολόγους, Σπύρο Κοντογιάννη, Σπύρο Σκαφιδά, Κωστελλέτο, Αριστείδη Τσιλιμπάρη, Νίκο Γιαννούλη, το Φιλόλογο Σπύρο Μεσημέρη κ.α. και πολλούς ιερωμένους. έδωσε νέα μορφή στη ύλη του περιοδικού προσέθεσε τοπικές Εκκλησιαστικές ειδήσεις, και δημοσίευσε πολλές εργασίες ιστορικού περιεχομένου για της Εκκλησίες και τους κληρικούς του Νησιού μας.

Αυτή την περίοδο είχαμε και νέα επιτεύγματα της Αδελφότητος την επανέκδοση του βιβλίου ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΦΟΙ του αειμνήστου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών Μεθοδίου Κοντοστάνου και οι συνεχείς ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές εκτός Κερκύρας στην Ελλάδα και μια στο εξωτερικό την Κωνσταντινούπολη.

Με τον θάνατο του Μακαριστού Προέδρου Πρωτοπρ. Ιωάννου Σκιαδόπουλου ο Προεδρεύων αντιπρόεδρος της Αδελφότητος Ανδρέας Κουλούρης προκήρυξε Γενική Συνέλευση με θέμα εκλογές για την 9ην Ιανουαρίου 2005 εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος και με Σπυρίδωνα Ζερβό Αντιπρόεδρο, Δημήτριο Γκιουλέα Γραμμάτεα, Ανδρέα Κουλούρη Ταμία, Σπυρίδωνα Σιμάτη Ελεγκτή και μέλη Ελένη Μούα και Γεώργιο Υδραίο.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη την 9η Ιανουαρίου απεφάσισε να εκδίδεται σε νέα ανανεωμένη έκδοση το Περιοδικό, η όψη του να αλλάξει, και να βγαίνει πλέον με έγχρωμες σελίδες, με νέο έγχρωμο εξώφυλλο, και με την συνεργασία ικανών και διακεκριμένων εκκλησιαστικών και άλλων προσώπων, οι οποίοι σε σταθερή βάση θα αρθρογραφούν και θα εμπλουτίζουν το περιοδικό της Αδελφότητος, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς στο χώρο των εκκλησιαστικών εντύπων και μέσω προβολής του Ορθόδοξου λόγου, της ιστορίας αλλά και του Πολιτισμού του ευλογημένου τόπου μας της Κέρκυράς μας με νέο πνεύμα, προσηλωμένοι στα Ελληνοχριστιανικά ιδανικά και στο πλευρό της Τοπικής μας Εκκλησίας και του Επισκόπου μας που είναι η κεφαλή της τοπικής μας Εκκλησίας. Πρώτος συνεργάτης ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ.κ. Νεκτάριος,, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Ο Αιδεσιμολ Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Οι Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Σουρβίνος, Δημήτριος Κοσκινάς, Ευάγγελος Κούτρας, Γεώργιος Βλάχος. Οι Θεολόγοι Γεράσιμος Μανιάκης τ. Επιθεωρητής Μ. Εκπ/σης, Άγγελος Γκούνης, Κωνσταντίνος Θύμης, Διονύσιος Αλαμάνος, η Εκπαιδευτικός και Σχολικός Συμβουλος κ. Αναστασία Λίβερη Καντερέ , ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γίαννης Γαρδικιώτης, ο Απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής κ. Γεώργιος Σκορδίλης Ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής εταιρείας κ. Ιωάννης Πιέρης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραίκών Σπουδών Δικηγόρος κ. Περικλής Παγκράτης κ.α

Επόμενο βήμα η αλλαγή και βελτίωση του καταστατικού της Αδελφότητος το ανέλαβε ο Δικηγόρος Κερκύρας Αθανάσιος Λαβράνος όπου δημοσιεύθη τροποποιημένο από το Πρωτοδικείο Κερκύρας

Την Κυριακή 29η Ιανουαρίου έγινε η Γενική Συνέλευση σύμφωνα με το νέο κταστατικό της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητος ΄΄ Η ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ΄΄ και ψήφισαν 82 μέλη, έγκυρα ψηφοδέλτια 82, και εξελέγησαν οι κάτωθι:

1] Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος με 79 ψήφους 2] Κουλούρης Ανδρέας Συν/χος Δημοσίου με 55 ψήφους 3] Δημήτριος Γκιουλέας Αστυνομικός Υποδ/της ΕΛ .ΑΣ με 53 ψήφους4] Ζερβός Σπυρίδων Αστυνομικός με 50 ψήφους 5] Γεώργιος Υδραίος έμπορος με 46 ψήφους 6] Σιμάτης Σπυρίδων Λογιστής με 40 ψήφους 7] Μπούα Ελένη Οικοκυρά με 37 ψήφους.

Β] Για την Εξελεγκτική Επιτροπή της αδελφότητας εξελέγησαν οι κάτωθι: 1] Κοκκινοπούλου Αλίκη με 68 ψήφους 2] Βέργης Σπυρίδων με 47 ψήφους 3] Ραράκου Κωνσταντίνα με 42ψήφους

Την 1ην Φεβρουαρίου συνεστήθη σε σώμα το Δ Σ και μετά από μυστική ψηφοφορία: Πρόεδρος Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος Αντιπρόεδρος Ζερβός Σπυρίδων, Γραμματεύς Γκιουλέας Δημήτριος. Ταμίας Κουλούρης Ανδρέας, Μέλος Υδραίος Γεώργιος, Μέλος Σιμάτης Σπυρίδων, Μέλος Μπούα Ελένη

Η Αδελφότητα αναλυτικά επιτελή:

Α] Φιλανθρωπία. Καθημερινά η Αδελφότητα μας στέκεται κοντά στον ανθρώπινο πόνο και την δυστυχία, με χρηματικά βοηθήματα, με τρόφιμα, με φάρμακα, με ρούχα, με εισιτήρια με κάθε λογής αναγκαία για τους αδελφούς μας αναξιοπαθούντες. Φοιτητές και μαθητές τυγχάνουν της αρωγής μας και της πλούσια αγάπης μας. Και άλλα πολλά τα οποία ίσως και δεν χρειάζεται να τα διατυμπανίζουμε.

Β] Συνεχίζουμε να ενισχύσουμε έτι περισσότερο τα βοηθήματα σε άπορες οικογένειες κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Γ) Εκδρομές. Ξαναρχίσαμε τη διοργάνωση εκδρομών για τα μέλη μας όχι μόνο. Οι εκδρομές αυτές έχουν ως σκοπό την σύσφιξη των μελών της Αδελφότητος σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία και την περιπλάνηση σε χριστιανικά και άλλα μνημεία τόσο της πατρίδας μας όσο και του εξωτερικού, με μορφή ημερήσιας ή πολυήμερης εκδρομής.

Δ) Εκδηλώσεις. Ένας ακόμη στόχος μας είναι η οργάνωση εκδηλώσεων πνευματικού χαρακτήρα με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις με στόχο η Αδελφότητά μας να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της Κερκυραϊκής ζωής.

Ε] Επανεκδώσαμε την φυλλάδα των Ασματικών Ακολουθιών του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού που είχε εξαντληθεί από 1902 . Η Ακολουθία αυτή είχε εκδοθεί το έτος 1854. Την προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. κ. Νεκτάριος και συγκεκριμένα έγραψε ότι η παρούσα άρτια και καλαίσθητη έκδοση αποτελεί μια κατεξοχήν λατρευτική και ποιμαντική συμβολή της τοπικής Εκκλησίας σε κάθε φιλακόλουθο πιστό. Είχαμε συγχαρητήριες επιστολές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ Θεόφιλο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Νεκτάριο και από πάρα πολλούς Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος των Πατριαρχείων και από ανθρώπους των γραμμάτων. Δεν παραλείψαμε να τελούμε το μνημόσυνο των μακαριστών μελών της Αδελφότητος κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου

Συνεχίσαμε να εορτάζουμε τα γενέθλια της Αδελφότητος την ημέρα του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού με πολλές ιερές ακολουθίες
Συνεχίσαμε να εορτάζουμε την ιερά μνήμη του Αγίου Αθανασίου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως του Κερκυραίου που είναι προστάτης της Αδελφότητος μας. Το διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη το 2005 και συνεχίζει μέχρι σήμερα έχει όλη την αγαθή διάθεση και προαίρεση να συνεχίσει και να υλοποιήσει όλα τα επιτεύγματα που όλοι οι προτεργάται από το 1932 μέχρι και τον μακαριστό προκάτοχό μου με γνώμονα το αποκλειστικό και μόνον το συμφέρον της Αδελφότητος και την τήρηση του καταστατικού της αλλά πρωτίστως την τήρηση των εντολών του Θεού και του Εσταυρωμένου Ιησού.

Την Κυριακή 25η Ιανουαρίου έγινε η Γενική Συνέλευση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητος ΄΄ Η ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ΄΄και ψήφισαν 128 μέλη, άκυρα 4 έγκυρα ψηφοδέλτια 124, και εξελέγησαν οι κάτωθι: 1] Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος με 122 ψήφους,2] Ζερβός Σπυρίδων με 98 ψήφους, 3] Ανδριώτης Ιωάννης με 81 ψήφους, 4]Κουλούρης Ανδρέας με 81 ψήφους, 5]Δημήτριος Γκιουλέας με 80 ψήφους, 6] Λινάρδος Χρήστος με 72 ψήφους, 7] Γεώργιος Υδραίος έμπορος με 59 ψήφους.

Β] Για την Εξελεγκτική Επιτροπή της αδελφότητας εξελέγησαν οι κάτωθι: 1] Κοκκινοπούλου Αλίκη με 112 ψήφους, 2] Βέργης Σπυρίδων με 106 ψήφους, 3] Πρεσβύτερος Γεώργιος Χανδρινός με 69 ψήφους

Την 27ην Φεβρουαρίου συνεστήθη σε σώμα το Δ Σ και μετά από μυστική ψηφοφορία: Πρόεδρος Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος, Αντιπρόεδρος Ζερβός Σπυρίδων, Γραμματεύς Γκιουλέας Δημήτριος, Ταμίας Κουλούρης Ανδρέας

Μέλος Ανδριώτης Ιωάννης, Μέλος Λινάρδος Χρήστος, Μέλος Υδραίος Γεώργιος

Η νέα αυτή σελίδα της ιστορίας της ΄΄Απολυτρώσεως ΄΄ που ξεκίνησε την 9ην Ιανουαρίου 2005 και συνεχίζεται είναι με την βοήθεια του Θεού και με την πνευματική καθοδήγηση του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Νεκταρίου σελίδα προσφοράς και συμπαράστασης προς τους έχοντες την ανάγκη επ’ αγαθώ της Εκκλησίας του Χριστού.


Ο.Χ.Ε.Κ. «η Αγία Θεοδώρα»

Στην Κέρκυρα στις 20.2.1947 ιδρύθηκε ηθικοθρησκευτικό και φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία Οθρόδοξος Χριστιανική Ένωσις κυριών και δεσποινίδων «η Αγία Θεοδώρα». Ιδρυτικά μέλη ήταν άτομα με βαθιά πίστη στο Θεό και στον πάσχοντα άνθρωπο.

Τα άτομα αυτά άφησαν την περιουσία τους (διαμερίσματα) στο Σωματείο με σκοπό την άσκηση φιλανθρωπίας δια της παροχής υλικής και ηθικής προστασίας ή αρωγής, σε άτομα ή ομάδες ατόμων ή οικογένειες που βρίσκονται, αποδεδειγμένα, σε κατάσταση ανάγκης..

Η παροχή βοήθειας έγκειται σε χρηματική ενίσχυση, αγορά φαρμάκων, φροντίδα για εξεύρεση εργασίας, ηθική στήριξη, συμπαράσταση κλπ.

Το Σωματείο αποτελείται από 6μελές Δ.Σ και μέλη.

Το Δ.Σ εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από τακτική γενική συνέλευση και μυστική ψηφοφορία.

Αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την εκπλήρωση του σκοπού του Σωματείου, και διαχειρίζεται την περιουσία πχ συντήρηση, φθορές, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Επίσης τα μέλη (σύμφωνα με την επιθυμία των ιδρυτών) κάθε Παρασκευή τελούν παράκληση στον Μητροπολιτικό ναό το απόγευμα ώρα 17:00 και στη συνέχεια παρακολουθούν ομιλία, από τον ιερέα, θρησκευτικού περιεχομένου.

Κάθε χρόνο τελείται ετήσιο μνημόσυνο των αποβιωσάντων ευεργετών και μελών και στην εορτή των Μυροφόρων γίνεται αρτοκλασία καθότι τα μέλη φέρουν τον τίτλο των Μυροφόρων.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, πολύ δύσκολα εκπληρώνεται ο σκοπός του Σωματείου. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, συντήρηση σπιτιών, επισκευές, ζημιές κλπ σχεδόν υπερβαίνουν τα έσοδα.

Ευχόμαστε και παρακαλούμε την Αγία Θεοδώρα, με τις πρεσβείες της στον πανάγαθο Θεό, να στηρίξει το Σωματείο και τα μέλη του ώστε ο σκοπός να επιτυγχάνεται όπως τον είχαν ονειρευτεί οι ιδρυτές του.

Η πρόεδρος Ελένη Φαγογένη


 

ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Κερκύρας είναι παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Ανασυστάθηκε το 2006. Σκοποί της Ενώσεως είναι::

– Οργάνωση διαλέξεων, συζητήσεων, δοκιμαστικών διδασκαλιών.

– Ανάπτυξη κηρυκτικής και συγγραφικής δράσης, ανακοινώσεις στο περιοδικό “ΚΟΙΝΩΝΙΑ”, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

– Παρακολούθηση λατρευτικών συνάξεων και πραγματοποίηση εορταστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, εκδρομών, συνεστιάσεων.

– Συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

– Συμμετοχή στις συνδικαλιστικές δραστηριότητες της ΕΛΜΕ και συνεργασία για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και της παιδείας γενικότερα.

– Παρέμβαση και προτάσεις σε κοινωνικά προβλήματα της περιοχής μας

Η Ένωση Θεολόγων Ν. Κερκύρας έχει 60 μέλη και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον κ. Νικόλαος Μαυρωνάς


 

Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων

Η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κερκύρας συνεστήθη το έτος 2003, με την πρωτοβουλία και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ.κ. Νεκταρίου, ο οποίος αποτελεί και το πρώτο μέλος της. Η έδρα της είναι η Κέρκυρα, όπου στεγάζεται προσωρινά στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου πόλεως Κερκύρας, επί της οδού Νικ. Θεοτόκη αριθμός 30 και τα μέλη της μέχρι σήμερα αριθμούν τα 95.Οι σκοποί της Ενώσεως συνοπτικά είναι οι ακόλουθοι: :

Α. Η συμπαράσταση και η βοήθεια – υλική και ηθική – στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ειδικότερα σε εκείνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων..

Β. Η βαθύτερη κατανόηση της Ορθόδοξης Πίστεως και Ζωής, καθώς και της αποστολής της Εκκλησίας στο σύγχρονο Κόσμο και ειδικότερα στο χώρο των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών, με ιδιαίτερη έμφαση στο λαϊκό στοιχείο. .

Γ. Η διαφύλαξη των αξιών της παράδοσης μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα, ο αγώνας για τη στερέωση της Οικογένειας, καθώς και η προβολή της Παιδείας και Ιστορίας του τόπου.

Δ. Η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μελών της Ενώσεως και της τοπικής Κοινωνίας σε θέματα επιστημονικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά. .

Ε. Η λειτουργία της Ενώσεως, στα πλαίσια της Κοινωνίας των Πολιτών, ως φορέα στήριξης πρωτοβουλιών, που αποσκοπούν στην πνευματική και ηθική προαγωγή της τοπικής Κοινωνίας, αποκλειομένης οιασδήποτε αναμίξεως με πολιτικά κόμματα.

Στ. Η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς κάθε αναξιοπαθούντα και χειμαζόμενο άνθρωπο. .

Πρόεδρος της Ενώσεως είναι η κα Ειρήνη Μαλαχά και Πνευματικός Σύμβουλος και σύνδεσμος μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ενώσεως έχει ορισθεί και τελεί καθήκοντα ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Βλάσσης

Τα μέλη της Ενώσεως, πιστεύουν και προσβλέπουν στην αξία μιας ουσιαστικής και στενής, αγαπητικής εν Κυρίω σχέσεως αποσκοπώντας όλοι μαζί, με τη βοήθεια του Θεού, να συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη κι αφύπνιση του κοινωνικού περίγυρου και για τη στήριξη προς τον συνάνθρωπο και συν-αδελφό. Μέχρι σήμερα με τη συλλογική προσπάθεια και την ευρύτερη συμμετοχή των μελών έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία σειρά πνευματικών εκδηλώσεων με εκλεκτούς ομιλητές, ιερωμένους και λαϊκούς, ευγενώς προσερχόμενους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, επί θεμάτων θεολογικού, ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου κι επίκαιρου ενδιαφέροντος.

X