ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης και τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια με αφορμή την επέτειο τη δολοφονίας του, η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και το Κέντρο UNESCO Ιονίου, με συνδιοργανωτές φορείς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Κέρκυρας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας, το ΤΕΕ-παράρτημα Κέρκυρας, οργάνωσαν εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια με θέμα :
“ Το πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια ως Δρόμος και ως Τρόπος για το σήμερα και το αύριο”.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας για το σήμερα”.
Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος με το ήθος του, με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, με την βαθιά του πίστη στον Χριστό και με την λιτότητα του βίου του, είναι το παράδειγμα του ανδρός που καλείται ο κάθε Έλληνας να μιμηθεί, ιδίως στη σημερινή εποχή, της παγκοσμιοποίησης, του εύκολου πλουτισμού και του αμοραλισμού, όπου η πίστη και η φιλοπατρία, στηλιτεύονται ως οπισθοδρομικές.
Ακολούθως τον λόγο πήρε η κα Σοφία Μωραϊτη, διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, ιστορικός – ερευνήτρια, με θέμα : “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η παιδεία. Από την Δημόσια Σχολή της Τενέδου στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας”. Ο Καποδίστριας εκτός όλων των άλλων υπήρξε και πολυμαθής. Από την πρώτη στιγμή θέλησε ο λαός να γίνει κοινωνός της παιδείας και της μόρφωσης. Έτσι το 1805 ιδρύεται στην Κέρκυρα η Δημόσια Σχολή της Τενέδου, η πρώτη Ελληνική σχολή δημόσιας εκπαίδευσης, στην οποία φοιτούν περί τους 140 σπουδαστές, σε πέντε τμήματα, οι μελλοντικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Καποδίστριας υπήρξε επιθεωρητής της.
Το 1829 ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει στην Αίγινα Ορφανοτροφείο, μεριμνώντας ακόμη και για τα ορφανά Ελληνόπουλα.
Εν συνεχεία ομίλησε ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος, ιστορικός – ερευνητής, με θέμα : “Ο Ιωάννης Καποδίστριας προετοιμάζει το ‘21”. Το 1807 ο Καποδίστριας βοήθησε στα οχυρωματικά έργα και στην άμυνα της Λευκάδος, κατά των δυνάμεων του Αλή Πασά, συνεπεικουρούμενων υπό των Γαλλικών δυνάμεων. Το Πάσχα του 1819 πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η μάζωξη των οπλαρχηγών.
Η οικογένεια Καποδίστρια συνδέθηκε με την οικογένεια Υψηλάντη. Ακόμη ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Ρήγα Φεραίου και του Ιωάννη Καποδίστρια, υπήρξε ο Χριστόφορος Περραιβός.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, υπογράμμισε ότι στη σημερινή εποχή εκλείπουν οι ηγέτες, οι άνθρωποι εκείνοι που θα έχουν αυταπάρνηση και πνεύμα θυσίας.
Ένας τέτοιος ηγέτης υπήρξε και ο Ιωάννης Καποδίστριας, το τέκνο αυτό της Κέρκυρας, που και τον Χριστό αγάπησε και την πατρίδα του. Το μίσος όμως, ο φθόνος και η εμπάθεια των ανθρώπων, του αφαίρεσε την ζωή. Όλοι μας οφείλουμε μικροί και μεγάλοι να επισκεφθούμε τον τάφο του και να τον ευχαριστήσουμε, για όλα όσα μας πρόσφερε, ιδίως σήμερα όπου τα πάντα γκρεμίζονται, πρόσθεσε ο κ. Νεκτάριος.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Δονάτος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Αθηνών.
(ρεπορτάζ και φωτογραφίες Σπύρος Καρύδης)