Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, η έκτη και τελευταία- για το τρέχον ιεραποστολικό έτος- συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου. Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο γνωστός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας κ. Νίκος Σιδέρης και το θέμα της ομιλίας: «Γονείς και παιδιά: Αγάπη και Κανόνες», βασισμένο στο βιβλίο του «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!»
Πριν την ομιλία ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός έκανε μια σύντομη παρουσίαση του ανωτέρω βιβλίου του ομιλητή καθώς και του παιδικού βιβλίου του ιδίου συγγραφέα που τίτλο έχει: «Δίχως φάλτσα η μουσική είναι καλύτερη».
Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στην συνάντηση ο ομιλητής κ. Νίκος Σιδέρης επεσήμανε την ανάγκη οι γονείς να βάζουν γερά θεμέλια στην σχέση τους με τα παιδιά. Πολλές φορές τα παιδιά έχουν την απορία και το παράπονο προς τους γονείς γιατί δεν τα προφύλαξαν από κάποια λάθος συμπεριφορά. Αυτό, είναι μια αρχή να καταλάβουμε, όχι τι θέλουν οι μεγάλοι αλλά τι περιμένει το παιδί από τους γονείς του. Και αυτό που θέλει είναι η αγάπη. Αγάπη όμως, όχι όπως να ‘ναι , αλλά αγάπη που να ταιριάζει στην κατάσταση του παιδιού, διότι δεν υπάρχει η ίδια φόρμα για όλα τα παιδιά. Σε κάθε ένα από αυτά δείχνουμε διαφορετικά την αγάπη μας. Αυτή είναι η έντεχνη αγάπη η οποία αποτελείται από τρία συστατικά: Το πρώτο είναι η παρουσία. Να γνωρίζει το παιδί πως υπάρχει μια σίγουρη θέση στον κόσμο γι’ αυτό και την εγγυάται η παρουσία των γονιών του. Το δεύτερο είναι η αποδοχή: αυτό σημαίνει ότι η αγάπη των γονιών είναι άνευ όρων. Ακόμη και αν δεν εγκρίνουν ό,τι κάνει το παιδί τους, η αγάπη τους γι΄ αυτό παραμένει άθικτη. Και το τρίτο συστατικό είναι η άφοβη καθοδήγηση: Οι γονείς μπορούν χωρίς φόβο να λένε «Όχι! Μη….., Όχι έτσι, αλλιώς!»
Το παιδί λαχταρά να μεγαλώσει γρήγορα. Οι γονείς λοιπόν, υποστηρίζουν την επιθυμία του παιδιού τους, του μεταδίδουν κανόνες κοινωνικής συμβίωσης και το εξοπλίζουν με εργαλεία ασφαλούς προσωπικής του ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η σχέση αθλητή-προπονητή. Επίσης, ο μεγάλος διδάσκει στο παιδί μεθόδους για επιτυχή επιδίωξη των επιθυμιών του όπως ο δάσκαλος μουσικής. Αυτό λοιπόν που περιμένει το παιδί από τους γονείς του είναι αγάπη και κανόνες, αλλιώς το παιδί μένει ακυβέρνητο.
Υπάρχουν όμως, επεσήμανε ο κ. Σιδέρης, τρεις εσφαλμένες στάσεις του γονιού που είναι η φυσική απουσία και συναισθηματική αποξένωση ή αστάθεια, η υπαρξιακή άρνηση, παραγνώριση ή αντιφατικότητα και ο φόβος να είσαι γονιός. Η θέση των γονέων που διασφαλίζει την άριστη ανατροφή του παιδιού είναι «πολύ κοντά και λίγο πιο ψηλά». Πολύ κοντά σημαίνει συναισθηματική εγγύτητα, έμπρακτη επαφή και κυρίως γνώση του κόσμου του παιδιού. Καλός γονιός δεν σημαίνει τέλειος γονιός.
Κλείνοντας την ομιλία του ο ομιλητής τόνισε ότι ένα ισορροπημένο παιδί είναι το παιδί το οποίο έχει αίσθηση ευστάθειας, εμπιστοσύνη στο παιχνίδι της ζωής και ρεαλισμό ως πρός τα καλά και τα κακά. Κανείς δεν γεννιέται με το προνόμιο ότι θα του πάνε όλα καλά. Η ηθική υπόσταση και αξία της γονεϊκής λειτουργίας σημαίνει ήθος πέραν των σχέσεων ισχύος και εξουσίας. Τα να είσαι καλός γονιός είναι το καλύτερο!
Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με το κοινό όπου συντόνισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων π. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον ομιλητή για την παρουσία του και να εκφράσει τη χαρά του για την επιτυχία των συναντήσεων της Σχολής Γονέων, που πέτυχε την τρέχουσα ιεραποστολική χρονιά να συνδυάσει την παρουσία του κάθε ομιλητή με την πρόταση για μελέτη καλών βιβλίων που βοηθούν στη διαχείριση της οικογενειακής ζωής και καθημερινότητας.
Αξίζει να σημειωθεί και η βοήθεια που προσέφεραν εθελοντικά οι παιδαγωγοί του Βρεφονηπιακού Σταθμού ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ της Ιεράς Μητροπόλεως, απασχολώντας δημιουργικά και κατηχητικά τα παιδιά, ώστε οι γονείς τους να μπορούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Σχολής Γονέων.