Ραδιοφωνικός σταθμός
Γιορτές, Εκδηλώσεις

Η Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Η Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Κατά το τριήμερο από 11 εως και 13 Δεκεμβρίου εκάστου έτους εορτάζεται στο νησί της Κέρκυρας, η Μνήμη του Προστάτου της, Αγίου και Θαυματουγού Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος. Ο Άγιος, ως Ποιμήν λογικών προβάτων, προετοιμάζει πνευματικά τους πιστούς, για την μεγάλη εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11 Δεκεμβρίου και ώρα 11η πρωϊνή, στο Ιερό Προσκύνημα, με την ακολουθία της Παράκλησης και την μεταφορά του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου, από την λάρνακα εις την θύρα, όπου και παραμένει για τριήμερο προσκύνημα. Όλο το 24ωρο ο ναός παραμένει ανοιχτός.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, 11 Δεκεμβρίου, τελείται Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, με την συμμετοχή Ιερέων, από την πόλη και τα χωριά του νησιού. Μετά το πέρας του Εσπερινού και κατά την διάρκεια του προσκυνήματος, αναγιγνώσκεται το α’ μέρος από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος, από τον βίο δηλαδή και τα θαύματα που έχει επιτελέσει. Το βράδυ τελούνται η Παράκληση και τα Εγκώμια προς τον Άγιο και έπειτα Ιερά Αγρυπνία (ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία).

Την κυριώνυμο ημέρα 12 Δεκεμβρίου τελείται στο Ιερό Προσκύνημα ο Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά Αρτοκλασίας. Είναι η μοναδική ημέρα, όπου ο Επίσκοπος ενδύεται τα Αρχιερατικά άμφια στον σολέα του ναού. Κατά τη Θεία Λειτουργία η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας “Ο Άγιος Σπυρίδων”, παιανίζει προς τιμήν του Αγίου.

Το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου τελείται Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου μετά το πέρας του αναγιγνώσκεται το β’ μέρος από το Συναξάρι του Αγίου Σπυρίδωνος. Το βράδυ τελούνται η Παράκληση, οι Χαιρετισμοί προς τον Άγιο και εν συνεχεία Ιερά Αγρυπνία (ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία).

Την επομένη ημέρα 13 Δεκεμβρίου τελείταιο Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας παιανίζει προς τιμήν του Αγίου η Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος”.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος ολοκληρώνονται το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου, όπου τελούνται η Παράκληση και τα Μπάσματα του Ιερού Σκηνώματος, ήτοι η είσοδος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου στην λάρνακά του. Προηγείται η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος εντός του ναού τρεις φορές, προς ευλογία των πιστών.

WebTeam

Ομάδα ανάπτυξης web, ψηφιακού προφίλ και πολυμέσων Ι.Μ. Κέρκυρας. Live Streaming & Podcasting | Επικοινωνία web@imcorfu.gr

Σχετικά άρθρα

X