Κέρκυρας Νεκτάριος, Ο κόσμος μας στερείται της ανθρωπίνης υπάρξεως, η οποία είναι διαφορετικά δομημένη από τον Θεό
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε την Κυριακή προ της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 12 Σεπτεμβρίου 2021 στον Ιστορικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου της πόλης της Κέρκυρας, εκεί όπου λειτουργούσε και κήρυττε ο περίφημος λόγιος και θεολόγος Νικηφόρος Θεοτόκης.
Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή για το κήρυγμά του από το Ευαγγελικό και Αποστολικό ανάγνωσμα, τα οποία αναφέρονταν στο μυστήριο του Σταυρού, το οποίο πρόκειται μετά από δυο ημέρες να εορταστεί με την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «ότι ο Απόστολος Παύλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους χριστιανούς που προέρχονταν από την τάξη των Ιουδαίων (Ιουδαΐΐζοντες), οι οποίοι ήταν αγκιστρωμένοι στα ιουδαϊκά έθιμα και την τυπολατρία και, κατά συνέπεια, δεν μπορούσαν να γευτούν την λυτρωτική χάρη του έργου του Κυρίου μας. Μάλιστα δε ο Απόστολος Παύλος μίλησε για την εν Χριστώ ελευθερία και ανέφερε ότι δεν πρέπει να είμαστε δέσμιοι εφήμερων και τυπικών πραγμάτων και καταστάσεων, αλλά αντίθετα να ζούμε την πνευματική ελευθερία με την οποία μας ελευθέρωσε ο Κύριός μας («Τη ελευθερία ημάς Χριστός ηλευθέρωσε· στήκετε ουν και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε» (Γαλ. 5,1)).
Οι λόγοι αυτοί του Αποστόλου Παύλου ισχύουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ διότι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί που απελευθερωθήκαμε από την πνευματική μας δουλεία δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε σχήματα κοσμικού φρονήματος. Η Εκκλησία μας, η οποία έχει τη χάρη του Θεού, είναι ο χώρος στον οποίο μπορούμε να βιώσουμε την εν Χριστώ ελευθερία μας. Σήμερα όλη η ανθρωπότητα είναι υπόδουλη της Νέας Τάξης Πραγμάτων και στερείται πνευματικής ελευθερίας. Δυστυχώς, εσχάτως, και της σωματικής ελευθερίας. Το παγκόσμιο σύστημα είναι πλέον το κέντρο που δίδει εντολές σε όλους τους εξουσιαστές του πλανήτη για να φιμώνουν τη φωνή της συνειδήσεως και της ελευθερίας μας. Έτσι ο κόσμος μας στερείται της ανθρωπίνης υπάρξεως, η οποία είναι διαφορετικά δομημένη από τον Θεό. Εμείς, όμως, ας στρέψουμε τα μάτια μας στον σταυρό του Κυρίου μας, ο οποίος είναι το διαχρονικό σύμβολο της ελευθερίας από τη δουλεία της αμαρτίας».