Κερκύρας Νεκτάριος “Η προδρομική φωνή του Αγίου Ιωάννου αφυπνίζει συνειδήσεις”

0
141
Κερκύρας Νεκτάριος “Η προδρομική φωνή του Αγίου Ιωάννου αφυπνίζει συνειδήσεις” 9

Κερκύρας Νεκτάριος “Η προδρομική φωνή του Αγίου Ιωάννου αφυπνίζει συνειδήσεις”

Το πρωί της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου πόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας στάθηκε σε δύο πρόσωπα, πρώτον στον Τίμιο Πρόδρομο και δευτερευόντως στον Ηρώδη. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος προετοίμασε τους ανθρώπους για να δεχθούν τον Υίο και Λόγο του Θεού, τον Ιησού Χριστό. Ασκήτευε στην έρημο και βάπτιζε τους ανθρώπους, κηρύττοντας μετάνοια και τον ερχομό της Βασιλείας των Ουρανών. Ο λόγος του Προδρόμου δεν περιοριζόταν μόνο στο κήρυγμα, ήταν και ελεγκτικός. Εν προκειμένω ήλεγξε τον τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη, για την παράνομη συμβίωσή του με την σύζυγο του ζώντος αδελφού του Φιλίππου. Το όνομα της γυναικός αυτής ήταν Ηρωδιάδα. Οι λόγοι του Τιμίου Προδρόμου ενόχλησαν τον Ηρώδη και διέταξε την φυλάκιση του Αγίου Ιωάννου. Ο Ηρώδης θέλησε να γιορτάσει τα γενέθλιά του και για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε ένα γλέντι άνομο και βδελυρό, όπου κυριαρχούσε η οινοποσία και η φιληδονία. Η κόρη της Ηρωδιάδος, έπειτα από παρότρυνση της μητέρας της,  ζήτησε από τον τετράρχη την κεφαλή του Προδρόμου επί πίνακι, όπερ και εγένετο. Με τον τρόπο αυτό ο Άγιος Ιωάννης παρέδωσε μαρτυρικά το πνεύμα του στον Κύριο.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Αγία μας Εκκλησία αποφάσισε την ημέρα αυτή, της αποτομής της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου, να τηρείται από τους πιστούς  αυστηρή νηστεία, διότι ακριβώς η απόφαση για την θανάτωση του Τιμίου Προδρόμου, πάρθηκε σε έναν χώρο ασυγκράτητης κατανάλωσης τροφών και οινοποσίας.

Ακόμη ο κ. Νεκτάριος αναφερόμενος στην σημερινή εποχή τόνισε ότι οι συνθήκες στους καιρούς μας ομοιάζουν με την εποχή που έζησε ο Τίμιος Πρόδρομος. Και σήμερα δυστυχώς οι θιασώτες της λεγόμενης “Νέας Εποχής” προσπαθούν με κάθε τρόπο να σιγήσουν τα στόματα όλων εκείνων, είτε είναι Ιερείς, είτε Επίσκοποι, που καταγγέλουν την αποστασία και την απώλεια πνευματικού προσανατολισμού των ανθρώπων, δήθεν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διότι τάχα αυτά που υποστηρίζει η Εκκλησία είναι αναχρονιστικά. Όταν κανείς όμως ενδιαφέρεται μόνο για το άτομό του και τοποθετεί ως κέντρο της ζωής του τον εαυτό του, αυτοστιγμεί αποκόπτεται από το  κοινωνικό σύνολο. Η ύπαρξη μιας κοινωνίας προϋποθέτει ζωντανές ανθρώπινες σχέσεις. Η προδρομική φωνή λοιπόν του Αγίου Ιωάννου αφυπνίζει συνειδήσεις μέχρι και σήμερα.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχήθηκε στους πιστούς ο Τίμιος Πρόδρομος να είναι φωτισμός στην ζωή τους. Όπως αναφέρει ο 18ος Ψαλμός : “ ἡμέρα τῇ ἡμέρᾳ ἐρεύγεται ῥῆμα, καὶ νὺξ νυκτὶ ἀναγγέλλει γνῶσιν.” Η ημέρα και το φως δηλαδή είναι ο Χριστός. Η δε νύχτα  είναι ο Άγιος Ιωάννης που γεννήθηκε κατά την περίοδο της νυκτός και στην νύχτα της ζωής μας, η οποία είναι βουτηγμένη στην αμαρτία, αναγγέλει την επίγνωση της παρουσίας του Θεού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here