Ιερός Ναός Παναγίας Κασσωπίτρας (Κασσιώπη)
Η θαυματουργή διάσωση της εικόνας Της Θεοτόκου Κασσωπιτρα από την καταστροφή του Μπαρμπαρόσα
Λίγα χρονια μετα το θαύμα της ίασης του Στέφανου , το 1537, η Κασσιοπη έπεσε θύμα της βαρβαρότητας του στόλου του σουλτάνου Σουλειμαν .Ο τουρκικός στόλος , υπό τις διαταγές του Μπαρμπαροσσα , επιτέθηκε στην Κερκυρα . Η Κασσιοπη σχεδον ισοπεδώθηκε απο το μένος των επιτιθέμενων . Η εκκλησια της Κασσωπιτρας δεν γλύτωσε την επίθεση. Σώθηκε όμως η θαυματουργή εικονα με θεϊκή παρέμβαση . Και αν αυτο παλι ακούγεται υπερβολικό , το πιστοποιεί ο Γάλλος Βαρόνος Blancard , οπως αυτο καταγράφεται στο σχετικό ημερολόγιο της εκστρατείας του.
Ο Βαρόνος εκεινη της περίοδο ηταν ηγέτης της Γαλλικής αρμάδας και πολεμούσε στο πλευρό των συμμάχων τους, των Τούρκων .ο Blancard , αν και σύμμαχος των εχθρών , δεν έπαυε να ειναι χριστιανός . Ετσι τρεις μερες μετα της επίθεση, άραξε με το στόλο του έξω απο το λιμάνι της Κασσιοπης ,για να διαπιστώσει αν επέζησε της επίθεσης . Βρήκε την εκκλησια κατεστραμμένη.
Η σκεπή ειχε κατάρρευσει μεσα στο ναο ,όρθιοι απέμεναν μονο οι τοίχοι . Η εκκλησια ηταν γεματη μπάζα και εντόσθια ζώων , τα τιμαλφή είχαν αφαιρεθεί . Οι εικονες που δεν είχαν αξία, κρεμόταν ακομα στους τοίχους , ολες καλυμμένες με αίμα και κόπρανα ζώων , σε ένδειξη βέβηλοτητας απο τους Τούρκους . Όμως μια εικόνα της Θεοτοκου παρέμενε άθικτη , στολισμένημε ασημένια τάματα . Ο Βαρόνος απόρησε με αυτη την εξαίρεση που εκαναν οι τουρκοι . Ρωτησε τον λόγο και πηρε ως απαντηση οτι κατα τη διαρκεια της λεηλασίας , ενα τούρκος στρατιώτης δοκίμασε να αφαίρεσει τα τάματα ,αλλα οταν ακούμπησε την εικονα τυφλώθηκε !! Οι υπόλοιποι στρατιώτες δεν τόλμησαν να την πειράξουν .
Ο Blancard μετα απο οσα άκουσε εκανε δέηση μπροστά στην εικονα πριν αποχωρήσει .
Η θαυματουργή εικονα της Παναγιας Κασσωπιτρας που έδωσε φως στο Στεφανο , το αφαίρεσε απο τον βέβηλο που τόλμησε να την πειράξει .
Σιγουρα ακούγετε απίστευτη αυτη η διήγηση οπως και η παραπάνω για το θαύμα της ομμάτωσης του Σεφανου. Όμως οι σύγχρονες μαρτυρίες ειναι αδιαψευτες αποδείξεις των γεγονότων .
Το ημερολόγιο του Βαρόνου , που σώζετε μεχρι τις μερες μας, προοριζόταν για τον βασιλιά Φραγκίσκο , κατόπιν εντολής του.
Οι Γάλλοι σε αυτο τον πόλεμο ηταν σύμμαχοι των Τούρκων ενάντια στους Ενετούς . Προφανώς δεν τους συνέφερε να φανούν συνένοχοι με βέβηλους θαυματουργών χριστιανικών ναών , αντίθετα τους έβλαπτε πολιτικά ο τρόπος που γλύτωσε η εικονα . Οτι λοιπον καταγράφηκε περιγράφει ενα πραγματικό γεγονος και οχι πολιτικές η άλλες σκοπιμότητες .
Μετα την καταστροφη της εκκλησίας , οι Ενετοι απομάκρυναν την εικονα και την τοποθέτησαν στο ενετικό αρμοστειο. Έμεινε εκει για χρονια και παρόλο που το 1590 η εκκλησια της ΥΘ. Κασσωπιτρας επισκευάστηκε απο τους Ενετούς , η εικονα δεν επέστρεψε .
Αντιθετα περιπλανήθηκε σε ναούς της πόλης της Κερκυρας , ώσπου το 1967 , μετα απο τέσσερις αιώνες απουσίας ,γύρισε με τιμες αρχηγού κράτους στο σπιτι της , στο ναο της Υπεραγιας Θεοτοκου Κασσωπιτρας , στην Κασσιοπη .
Αυτοι οι τέσσερις αιώνες απουσίας σιγουρα οδήγησαν στη λήθη των θαυμαστών έργων της
.. Σημερα μονο οι κάτοικοι της Κασσιοπης και γειτονικές περιοχές , γνωρίζουν τη δυναμη και τη χάρη Της , που παραμένει αμείωτη . Λίγοι εκτός Κερκυρας , γνωριζουν σημερα οτι ειναι αναμεσα στις εικονες που αποδόθηκαν στον Ευαγγελιστή Λουκα , οτι ειναι η εικονα που πριν απο λίγους αιώνες εκανε ενα ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου θαύμα .
Οτι για τη Χαρη Της , συνέρρεαν πλήθος κόσμου απο όλη την Ευρώπη για να αναψουν ενα κερι . Μονη θύμηση αυτής της δόξας παραμένουν οι αμέτρητες υπογραφές προσκυνητών στις τοιχογραφίες του ναού , που σφράγιζαν με αυτο τον τροπο το προσκύνημα τους .
Η Θαυματουργή εικονα Της Παναγιας Κασσωπιτρας , λιτανεύεται κάθε χρόνο , στις 8 Μαΐου στην Κασσιοπη ,σε ανάμνηση του θαύματος της ομματωσης του Στέφανου .
Τον υπόλοιπο χρόνο παραμένει σε προσκύνημα εντός του ναού , που απο μονος του αποτελει ενα μοναδικο θρησκευτικό μνημείο .Απο τη δημιουργία της πρώτης εκκλησίας μεχρι σημερα , ο ναος της Κασσιοπης γνωρίσε δόξα , λατρεια , ακμή αλλα και αλλεπάλληλες επιθέσεις απο σταυροφόρους , πειρατές , Τούρκους , Σικελους κτλ.
Και όμως επέζησε .
Παρότι η πρώην σπουδαία πολη της Ρωμαϊκής και μετέπειτα Βυζαντινής Κασσιοπης , εγκαταλείφθηκε απο τους κατοίκους και παρέμεινε έρημη για αιώνες , η εκκλησια δεν έπαψε να λειτουργεί ( ακομα και κακή κατάσταση για κάποιες περιόδους ) και να περιβάλλεται μαλιστα απο την αμέριστη αγαπη των Κερκυραιων αλλα και τον Ενετών .
Σημερα τα σημάδια αυτής της διαχρονικότητας του μνημείου διαφαίνοντα ξεκάθαρα. Εξωτερικά ο ναος εχει την όψη καθολικών ναών που έλαβε τον 16 αιώνα μετα την ανακατασκευή του απο τους Ενετούς . Εσωτερικά φέρει βυζαντινές τοιχογραφίες του 11ου και 16 αιώνα, , βυζαντινες και καθολικές εικόνες και αλλα αποτυπώματα του παρελθόντος , ενω σε περίοπτη θεση δεσπόζει η θαυματουργή εικονα της Θεοτόκου, ευλογοντας τους ικέτες , οπως εκανε για τον Στεφανο .
Σήμ: ολες οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται απο το βιβλιο με τίτλο ´ Κασσιοπη ,ενα μικρός τοπος , μια μεγαλη ιστορια ” της Ε.Χ. Σαρακηνου , που εκδόθηκε απο τον Πολιτιστικο Συλλογο Κασσιοπης το 2013. Το βιβλιο αποτελει προϊόν μακρόχρονης έρευνας και ολες τα στοιχεία προέρχονται απο καταγεγραμμένες και επιβεβαιωμένες πηγές .